Kapitán Caroliny Williams si dává hokejovou pauzu. Co to pro Canes znamená?

03. 09. 2019, 06:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Psal se 21. únor 2019 a Carolina přijela na Floridu bojovat o cenné body v tuhém boji o příčky zajišťující účast v play off. Netrvalo dlouho a tečovaná střela obránce Pesceho zaplula do brány Panthers. Hostující lavička okamžitě vybuchla v jásot, který se však změnil v úlek. Proč? Kotouč tečoval kapitán Justin Williams. Svou tváří. Místo oslavy se spoluhráči spěchal za doktorem. A po sešití tváře? Vrátil se na led a ve třetí třetině zkušeně zavěsil pod víko soupeřovi brány vítěznou branku.

Netrvalo dlouho a Canes se do Miami vrátili na odvetu. V momentě, kdy Florida otočila na začátku třetí třetiny ve svůj prospěch, Williams burcoval spoluhráče slovy tenhle zápas je náš! a byl. Jeho parta vyhrála v prodloužení.

První kolo vyřazovacích bojů, sedmé střetnutí. Přesně díky těmto momentům si zkušený harcovník vysloužil přezdívku Mr. Game 7, kterou ten večer dokonale potvrdil. Byl to on, kdo v prodloužení přinesl puk Brocku McGinnovi na zlatém podnosu.

Když Hurricanes později padli s Bostonem 0:4 na zápasy v konferenčním finále, odpověděl novinářům na otázku o možném konci kariéry moudře: "Zatím jsem neučinil žádné rozhodnutí. Vše jsem dal do tohoto ročníku. Pokud to dokážu i ten další, budu zpět."

Přemýšlel celé léto. Nakonec včera dospěl k rozhodnutí. Na tréninkový kemp svých Hurricanes se nedostaví. "Toto bylo poprvé, kdy jsem si nebyl jist svou touhou po hokeji. Každý rok jsem se připravoval na novou sezonu. Ale letos to bylo poprvé, co jsem neměl potřebný zápal. Proto jsem se rozhodl dát si od hokeje pauzu," uvedl Williams.

Co tedy jeho (dočasný) odchod znamená pro Carolinu? Krom ztráty kapitána také kabina přišla o přirozeného vůdce, k němuž všichni vzhlíželi. Hurricanes v okurkové sezoně získali Ryana Dzingela a Erika Haulu, do prvního týmu se bude tlačit mladý Martin Nečas. Talentu tak svěřencům Roda Brind'Amoura neubylo. Naopak. Přesto již červeno-černí nebudou bez muže s číslem 14 na zádech takoví jako dříve. Pokud tedy neohlásí velký návrat...