Top 5 českých hráčů z NHL, kteří se představí na MS

08. 05. 2019, 12:00 » Mistrovství světa - Autor: Tomáš Lošťák

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Už v pátek se roztočí kolotoč mistrovství světa. Hlavní trenér českého týmu Miloš Říha se může letos spolehnout na početnou skupinu hokejistů z NHL. Pojďme se nyní podívat na pět borců ze slavné ligy, kteří by měli být tahouny národního týmu.

Radko Gudas

Řízný bek patří ke stálicím obrany Flyers a letos se potřetí zúčastní světového šampionátu. V minulém roce, kdy v zápase s Kanadou na sebe upozornil uzemněním spoluhráče z Philadelphie Clauda Girouxe, nosil na dresu “áčko”. Na mistrovství v roce 2017 asi jen tak nezapomene Mikko Rantanen, jenž se po Gudasově hitu otočil ve vzduchu kolem své osy a zastavil se až o mantinel. I tentokrát bude Radko Gusas patřit k nejvytěžovanějším českým obráncům.

Jakub Voráček

Jediný pamětník poslední zlaté medaile. Ofenzivní opora Flyers letos zaznamenala bodový propad, když posbírala o 20 asistencí méně. Pro devětadvacetileté křídlo půjde už o šestý šampionát, přičemž při posledních dvou vystoupeních vedl národní tým jako kapitán. V národním dresu na mistrovství světa prozatím ve 44 zápasech zaznamenal 28 bodů. Nejlépe placený člen českého výběru bude i tentokrát jednou z hlavních útočných zbraní.

Michael Frolík

Vítěz Stanley Cupu z roku 2013 byl u zisku dvou bronzů z let 2011 a 2012, což jsou jediné Frolíkovy starty v rámci mistrovství světa. Ve svých 31 letech bude patřit k nejzkušenějším. Dres se státním znakem poprvé oblékl už v roce 2004 na mistrovství světa do 18 let. V NHL nasbíral v dresu Calgary solidních 34 bodů a měl zásluhu na vítězství v Západní konferenci, i když nedostával tolik prostoru, jak by si představoval.

Jakub Vrána

Pastrňákův parťák z prvního kola draftu 2014 oblékl reprezentační dres naposledy roku 2015 na mistrovství světa juniorů. V seniorské reprezentaci se jedná o Vránův debut. V NHL má za sebou nejlepší sezonu a jeho role v týmu stále roste. Vytvořil si osobní maxima v počtu branek, gólových nahrávek a tím pádem i bodů. Třiadvacetiletý rodák z Prahy se rozhodl reprezentovat i navzdory tomu, že mu právě doběhl tříletý nováčkovský kontrakt s Washingtonem a nový stále neuzavřel.

Ondřej Palát

Další debutant na šampionátu, avšak oproti Vránovi nastoupil už na Olympijských hrách v Soči a představil se i na Světovém poháru o dva roky později. Jedna z ofenzivních zbraní dominantní Tampy se v průběhu sezony sice trápila se zraněním, ale velkou měrou přispěla k rekordní sezoně Lightning. Po zklamání z play off si chce spravit chuť v národním dresu.

Žolík:

Filip Hronek

Kapitán české dvacítky na MSJ 2017 startoval na seniorském šampionátu už v minulém roce a zanechal velmi dobrý dojem. V letošní sezoně se v zámoří prosadil do hlavního týmu Detroitu, kde si ve 46 zápasech připsal 23 bodů. Navzdory faktu, že je po Filipu Chytilovi nejmladším členem výpravy, má potenciál se vypracovat v klíčového beka při přesilových hrách.