Review série 2018/19: Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets

17. 04. 2019, 15:00 » Review - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Šok a obrovské zklamání na straně jedné, epická radost z historického postupu na té druhé. I přes všechny předpovědi, očekávání a veliké ambice končí Tampa Bay jako první ze všech 16 celků a je potupně vyřazena týmem, který se sotva do play off kvalifikoval. Svěřenci kouče Tortorelly nejenom, že poprvé v dějinách klubu postoupili do druhého kola, ale zároveň se stali prvním celkem historie NHL, jenž vyřadil vítěze Presidents' Trophy v prvním kole již po čtyřech utkáních. Jaké faktory tak jednostranný výsledek vyvolaly?

ROZHODUJÍCÍ FAKTORY SÉRIE

TBL

Oběť vlastního sebevědomí

Tampa vstupovala do vyřazovacích bojů jako jasný favorit a nikdo si nepřipouštěl, že by mohla s Columbusem vypadnout, natož takovým způsobem. Ale stalo se. Proč? Paradoxně právě možná proto, že měl tým tak skvělou sezonu. Za celou základní část neměli Lightning více než dvě prohry v řadě. Celek si neprošel žádnou krizí. Když přišla, nikdo nevěděl kudy kam.

CBJ

Sergei Bobrovsky

Bobs konečně překonal sám sebe a dokázal své spoluhráče podržet i během play off, když si v sérii připsal úspěšnost zákroků 91,3%. Pokud si odmyslíme první třetinu série, v níž dostal tři laciné branky, šponuje se jeho procento k pětadevadesáti.

Speciální týmy

Play off je jiná soutěž. Skvěle se to ukázalo na výkonech speciálních formací. Zatímco Blue Jackets patřili v základní části k nejhorším, proti Bolts si připsali 5 gólů z 10 možností. Tampa, která patřila v tomto ohledu celý rok k největším hrozbám, se zmohla pouze na 1 branku ze 6 přesilovek, což také ukazuje, jak byli Modrokabátníci disciplinovaní.

ROZPIS ZAPASŮ