Vancouver posiluje, přichází Gagner, Del Zotto a Nilsson

01. 07. 2017, 18:04 » Informace z klubů - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Nejhorší výlukou nezkrácenou sezónu od roku 1999 letos zažili hráči Vancouveru a generální manažer Jim Benning to rozhodně nechtěl nechat jen tak být. A tak se rozhodl zkusit trh s volnými hráči, kde dnes ulovil hned čtyři hráče. Těmi jsou útočníci Sam Gagner a Alexander Burmistrov, obránce Michael Del Zotto a brankář Anders Nilsson.

Pro sedmadvacetiletého Gagnera to bude čtvrtý klub za poslední čtyři roky. Po odchodu z Arizony zažil neúspěšnou štaci ve Philadelphii, ale před uplynulou sezónou mu dal šanci Columbus a vyplatilo se. Gagner odehrál 81 utkání a s 50 body (18+32) patřil ke klíčovým hráčům Jackets a jejich nejlepší sezóny v historii.

Platný byl zejména v přesilových hrách, když v nich vstřelil osm branek a celkově zaznamenal 18 bodů. Právě v početních výhodách bude Gagner velmi platný, Canucks totiž byli s 14.1 % druhým nejhorším týmem v celé lize, zatímco Columbus skončil na 12. místě s 19.9 %.

S Canucks se rodák z Ontaria dohodl na tříleté smlouvě s 9.45 miliónů dolarů, ročně si tak vydělá 3.15 miliónů dolarů. Oproti své předchozí smlouvě si tak výrazně polepšil, v Columbusu totiž hrál na základě ročního kontraktu a bral pouhých 650 tisíc dolarů.

Druhou posilou je obránce Michael Del Zotto. Ten má vylepšit obranné řady Kosatek, které opět nijak nevynikaly a s průměrem 2.94 patřily do spodní části tabulky. Po ztrátě Lucy Sbisy při expanzním draftu navíc potřebovaly přivést náhradu, jímž by Del Zotto mohl být. Musí ale vylepšit svoji hru z Philadelphie, kde sice i přes zranění dokázal v 51 utkáních zaznamenat 18 bodů (6+12), ale v držení puku zdaleka nebyl tak úspěšný, jak by bylo zapotřebí (49.6 %), i když se oproti předchozímu ročníku zlepšil.

Ve 26 letech se však jednalo o jednoho z těch mladších dostupných obránců na volném trhu, a Vancouver jeho akvizicí určitě neprohloupil. Canucks s ním podepsali dvouletou smlouvu s celkovou hodnotou šesti miliónů dolarů, roční plat tak činí tři milióny.

Třetím do party je sedmadvacetiletý švédský gólman Anders Nilsson. Ten strávil poslední sezónu v Buffalu, kde si ve 26 utkáních připsal bilanci 10-10-4 a solidní 92.3% úspěšnost zákroků. Po odchodu Ryana Millera se tak stane dvojkou za Jacobem Markströmem. S Canucks se dohodl na dvouleté smlouvě s ročním platem ve výši 2.5 miliónů dolarů.

Do Vancouveru míří také útočník Alexander Burmistrov. Pětadvacetiletého Rusa, který si ve 23 utkáních s Winnipegem připsal v uplynulé sezóně pouhé dvě asistence, stáhli od Jets prostřednictvím listiny volných hráčů Coyotes, v jejichž dresu zaznamenal ve 26 duelech 14 bodů. Arizona s ním ovšem nepočítala, a tak se stal nechráněným volným hráčem. S Canucks podepsal roční smlouvu, díky které si vydělá 900 tisíc dolarů.

Lots of moves coming for VAN. Looks like (unconfirmed) Gagner at 3x3-ish, Del Zotto at 2x3, Nilsson at 2x2.5-3 and Burmistrov at $900K.

— Elliotte Friedman (@FriedgeHNIC) 1. července 2017