Québec a Las Vegas krok od bran NHL

24. 08. 2015, 15:00 » Novinky - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Od podání přihlášek ke vstupu do NHL uběhlo již několik týdnů. Do ligy by rády vstoupily dvě organizace. První, v čele s Billem Foleym, usiluje o hokej na nejvyšší úrovni v Las Vegas a druhá, Quebecor, by ráda vrátila hokej do srdce frankofonní Kanady, do Quebec City a napodobila společnost True North, která vzkřísila Winnipeg Jets, když do Manitoby přestěhovala tým Atlanta Thrashers.

Od té doby prošli oba zájemci zatím všemi nástrahami od vedení ligy úspěšně. Nyní nastává poslední fáze, pro zájemce ta nejtěžší. Pokud uspějí i v ní, Národní liga se rozšíří o dva kluby.

Pojďme si společně rozebrat situace obou organizací. Jak Quebecor, tak Vegas Wants Hockey budou muset dokázat, kde vezmou peníze na výstavbu mužstva, haly a celkového provozu. Podívejme se ovšem na rozdílné věci, které bude liga požadovat.

Začněme v Las Vegas. Organizace "Vegas Wants Hockey" (Vegas chce hokej) v čele s Billem Foleym bude muset v poslední fázi procesu rozšiřování dokázat, nejen, jak vybere zbytek peněz za prodané permanentní vstupenky (zatím získala od zájemců pouze zálohu), ale jestli jsou fanoušci v Las Vegas stálými obyvateli města a budou chodit na NHL dlouhodobě. To chce liga zjistit z prostého důvodu, jelikož si nepřeje, aby se stalo to, co na Floridě či v Arizoně, kde chodí na hokej v průměru sotva polovina stadionu.

To v Québecu mají docela jiné starosti, protože na Nordiques bude (v případě úspěchu) vyprodáno na dlouhá léta dopředu. Zde se řeší hlavně peníze a případní sponzoři či potenciální spolumajitelé nového klubu. NHL chce totiž vědět, kam pude každý cent z klubové kasy a mít záruku, že týmy nebudou prodělávat a nestane se to samé, jako v případě Coyotes.

Ať už liga přijme Město hříchu nebo dá zelenou obnovení Québec Nordiques (popř. oběma nebo žádnému), výsledek bysme se měli dozvědět do konce září tohoto roku. Přivítali byste nové kluby a fandili byste jim?