Tatar, Hossa, Gáborík aneb tři nejproduktivnější Slováci

22. 12. 2014, 18:00 » Slováci v NHL - Autor: Šimon Rogner

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Pojďme se podívat, jak si v nejlepší hokejové lize světa vedou slovenští hokejisté. Sice nemají tak početné zastoupení, nejsou na předních příčkách různých statistik, ale svoji práci plní na výbornou a svým týmům pomáhají k důležitým výhrám a bodům. Tady jsou tři nejproduktivnější Slováci v sezóně 2014/15.

Statistiky Čechů a Slováků najdete na našem webu přehledně na jednom místě zde.

Sledujte také naše další žebříčky:
Talenti NHL - 3/5
Talenti NHL - 4/5
Jak moc se zatím vyplácejí české posily?

Tomas Tatar
Tomáš Tatar DET
Nejproduktivnější ze všech slovenských hokejistů v NHL je s 21 body útočník Detroitu Tomáš Tatar. Nebýt jeho příspěvku, Detroit by se pohyboval někde v dolních částech tabulky Východní konference. Na kontě nastřádal hezkých 12 branek, na dalších 10 jich nahrál. Rodák z Ilavy už působí v Red Wings čtvrtou sezónu a pomalu se stává společně s dalším evropským mladíkem, Švédem Gustavem Nyquistem, náhradou za veterány Henrika Zetterberga a Johana Franzena. To, jak Rudá křídla uspějí či neuspějí v play off, bude výrazně záležet právě na výkonu čtyřiadvacetiletého Slováka.



Marian Hossa
Marián Hossa CHI
O bod méně než Tatar nasbíral za 34 utkání forvard ve službách Chicaga Blackhawks Marián Hossa. Slovenský veterán si v prvních 13 utkáních sezóny připsal pouze pět bodů, ale pak mu to tam začalo konečně padat tak, jak ho moc dobře známe. V dalších sedmi střetnutích zaznamenal 10 bodů. Od té doby ale opět trochu polevil, za 14 posledních zápasů bodoval šestkrát, jednou dal proti Nashvillu dokonce dva góly, z toho na jeden se tu můžete podívat. Hossa už sice není tím produktivním motorem, ale pořád umí přispět jak do gólové sbírky, tak do té bodové. A má především něco, co se v dnešním hokeji cení: zkušenosti. Vždyť rodák ze Staré Lubovny už vyhrál dvakrát Stanley Cup.



Marian Gaborik
Marián Gáborík LAK
Třetí v tabulce slovenské produktivity je kanonýr Los Angeles Kings Marián Gáborík. Dvaatřicetileté křídlo má na rozdíl od svých dvou krajanů o 12 odehraných zápasů méně, přesto za nimi zaostává o šest, respektive pět bodů. Celkem tedy nasbíral 16 bodů za 10 nastřílených branek a šest asistencí. Rodák z Trenčína vyhrál v minulé sezóně s Krály Stanley Cup. Logicky se poté rozhodl přistoupit třeba i na smlouvu s nižším platem, hlavně aby mohl znovu zvednout nad hlavu slavnou trofej. Los Angeles ale možná v těch utkáních, které vynechal, chyběl dvojnásobně. Kings jsou momentálně na osmém místě s 40 body a pouze tříbodovým náskokem na devátou nepostupovou příčku. To ovšem stále nic neznamená, i v sezóně 2011/12 postupovali z osmého místa a nakonec zvítězili.