Vrbatův hattrick, Jágrovo mlčení a Hertlův první bod

04. 10. 2013, 08:00 » Review - Autor: Barbora Valášková

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Třetí den sezóny 2013/2014 přinesl zatím největší porci zápasů. NHL otevřela své brány na osmi stadionech. Českými fanoušky pozorně sledovaný zápas Pittsburghu s New Jersey, ve kterém se představil Jaromír Jágr poprvé jako Ďábel z New Jerey, dopal lépe pro tým, ve kterém Jágr svou kariéru na začátku devadesátých let začínal. Pozornost však byla upřená i na Tomáše Hertla, který v prvním zápase v NHL v životě rozhodně nezklamal. Vidět byli i další čeští a slovenští hráči.

BOS BOSTON - TBL TAMPA BAY 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Minulí finalisté Stanley Cupu začali svou sezónu na jedničku. Tampu Bay porazili 3:1. Milan Lucic dal zapomenout na minulou sezónu, ve které se mu střelecky příliš nevedlo a minutu před koncem druhé třetiny vstřelil vítězný gól. Přihrával mu na něj novopečený asistent kapitána Bruins David Krejčí. Další dva góly vítěze dávali Chris Kelly a Patrice Bergeron.


Perličky:
* Tuukka Rask se stal první hvězdou zápasu. Pochytal 32 z 33 střel.
* Lightning mají náročný začátek sezóny. Po vítězi Východní konference z minulé sezóny je v sobotu čeká držitel Stanley Cupu Chicago.
* Valtteri Filppula, jediný úspěšný střelec zápasu na straně Tampy Bay, zaznamenal svůj první gól v dresu Lightning.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


PIT PITTSBURGH - NJD NEW JERSEY 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Letošní premiéra se vydařila i druhému účastníkovi loňského finále Východní konference Pittsburghu. Ten zdolal New Jersey 3:0 zásluhou gólů od Chucka Kobasewa, Sidneyho Crosbyho a Craiga Adamse. Výraznou měrou se na vítězství podílel brankář Penguins Marc-Andre Fleury. Jaromír Jágr tak v dresu Devils neprožil vítězný start.


Perličky:
* Pro Fleuryho bylo toto vítězství 250. v NHL.
* Další milník zažil střelec třetího gólu Pens Adams. Zápas s Devils pro něj byl 800. v kariéře v NHL.
* Ve druhé a třetí třetině přestřílelo New Jersey Pittsburgh 22:9.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


WSH WASHINGTON - CGY CALGARY 5:4s (0:3, 3:1, 1:0, 1:0)

Capitals si na první vítězství této sezóny počkali do druhého zápasu. Zatímco v úterý podlehli Chicagu 4:6, nyní už se radovali z vítězství 5:4 na samostatné nájezdy proti Flames. Alex Ovechkin, který si v týdnu odskočil do Řecka, aby nesl olympijskou pochodeň, byl hlavní hvězdou zápasu. Rychlý přelet ho zřejmě nijak neovlivnil, protože bodoval i ve druhém zápase sezóny. Dva góly dával, na jeden přihrával a navíc proměnil nájezd v závěrečném rozstřelu.


Perličky:
* Do branky Washingtonu se podíval Michal Neuvirth, který střídal Holtbyho poté, co čtyřiadvacetiletý Kanaďan pustil tři góly z jedenácti střel.
* Po první třetině vyhrávalo Calgary už 3:0, přesto zápas ztratilo.
* Jiri Hudler dával třetí branku Flames, v samostatných nájezdech už ho ale Neuvirth vychytal.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


MIN MINNESOTA - LAK LOS ANGELES 2:3s (2:1, 0:0, 0:1, 0:1)

Další nájezdy viděli fanoušci v Minnesotě, kde místní Wild prohráli s Los Angeles Kings 2:3. Skóre zápasu otevřel Matt Cooke, kerý do Minnesoty přestoupil v létě z Pittsburghu. Kings zařídil šanci na vítězství Jeff Carter, který vyrovnával necelých sedm minut do konce třetí třetiny na 2:2. V prodloužení vyšli střelci naprázdno. V samostatných nájezdech už se přesně trefovali je Králové z Los Angeles.


Perličky:
* Jonathan Quick měl úspěšnost zákroků 93,1%.
* Kings hrají další zápas s Winnipegem, Wild s Anaheimem.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


STL ST LOUIS - NSH NASHVILLE 4:2 (3:1, 1:1, 0:0)

Ještě než na kostce svítilo odehraných deset minut, St. Louis se trefili třikrát. Zařídili to David Backes, Vladimir Sobotka a T.J. Oshie. Takový nástup Blues už se Nashvillu nepodařilo v celém zápase stáhnout a prohráli 2:4. Alexander Steen a David Backes oba nasbírali gól a asistenci, obránce Alex Pietrangelo zase dvě přesné přihrávky.


Perličky:
* Jaroslav Halak zastavil 28 střel soupeře a jeho kariérní bilance proti Predators je 9-3-3.
* Pro slovenského brankáře bylo toto vítězství prvním od 26. března 2013, kdy pomohl k výhře nad Edmontonem.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


DAL DALLAS - FLA FLORIDA 2:4 (0:1, 1:0, 1:3)

Tim Thomas poprvé chytal za Floridu a premiéra se mu vydařila. Úspěšností zásahů 92,6% pomohl svému novému týmu k vítězství 4:2 nad Dallasem. Zároveň se stal první hvězdou utkání. Radost mají na Floridě i z mladého Alexandera Barkova. Dvojka draftu 2013 gólem na 2:2 oslavila svůj první gól v NHL. Nová éra Dallasu tak nezačala vítězně.


Perličky:
* Stars jdou do sezóny s novým trenérem, generálním manažerem i vzhledem dresů.
* Florida se v sobotu postaví St. Louis ve druhém zápase ze čtyř, které tento tým na začátku sezóny tráví na hřištích soupeře.
* Dallas doma přivítá Washington.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


PHX PHOENIX - NYR NY RANGERS 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Phoenix může děkovat českému šikulovi Radimu Vrbatovi. Zápas byl do osmé minuty druhé třetiny vyrovnaný. Pak si ale vzal slovo Vrbata a jedním gólem ve druhé a dvěma ve třetí třetině jasně překlopil vítězství na stranu Coyotes. O první hvězdě zápasu tak nebylo pochyb. Na dva ze tří zásahů mu přihrával krajan Martin Hanzal.


Perličky:
* U Vrbaty se dá říci, že jak skončil, tak začal. Hattrick se mu povedlo dát i v posledním zápase Phoenixu v minulé sezóně.
* Jediný, kdo prostřelil Mika Smithe v brance Coyotes byl uzdravený obránce Marc Staal.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.


SJS SAN JOSE - VAN VANCOUVER 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Tomas Hertl odehrál svůj první zápas v NHL v životě, asistoval u gólu Brenta Burnse a vyhlásili ho třetí hvězdou zápasu. Toť bilance devatenáctiletého Čecha, který je prvním teenagerem v zahajovacím zápase Sharks od roku 2006. Hertlův bod přišel ve druhé třetině, v té třetí vítězství San Jose definitivně potvrdili branky Patricka Marleaua a Tommyho Wingelse.


Perličky:
* Nejen pro Hertla byl tento zápas v něčem nový. Na lavičce Canucks stál poprvé trenér John Tortorella.
* San Jose porazilo Vancouver podesáté v řadě. Tato série čítá čtyři zápasy základní části, čtyři utkání play off a dvě přípravná střetnutí.

Statistické review zápasu najdete ZDE, sestavy týmů ZDE.