Sezóna NHL 2012/2013 nezačala a možná je to dobře

24. 12. 2012, 12:00 » Úhel pohledu - Autor: Pavel Nadrchal

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Kdo by si v létě pomyslel, že se hráčská asociace NHLPA nedomluví se svým protějškem, ligou NHL a v září se ocitneme ve "vzduchoprázdnu", tedy terminologií NHL bez kolektivní smlouvy. Přesto jsem nepřestal doufat, že se obě strany domluví a začne se hrát v řádném termínu. Nestalo se tak.

Výluka NHL se prodlužovala, čeští hráči se začali domlouvat s kluby v Tipsport extralize a nejvíce z toho mohl profitovat klub Rytíři Kladno, který získal do svých řad nejednu hvězdnou posilu z NHL - Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec, Jiří Tlustý, Marek Židlický, Tomáš Kaberle a na další už nezbyly peníze. Ale postupem času přivítaly kluby i další posily jako Romana Červenku, Vladimíra Sobotku, Aleše Hemského, Davida Krejčího, Milana Michálka, Václava Prospala, Ladislava Šmída, brankáře Neuvirtha a Pavelce a mnoho dalších.

Kdo z toho těžil byli zejména fanoušci. Kam přijel kladenský tým, tam bylo doslova vyprodáno. I proto se hrající spoluvlastník Rytířů Kladno dohodl a uspořádal nějaké zápasy v pražské O2 Aréně, aby přišlo co nejvíce lidí. Na jednom takovém utkání jsem byl, kdy byla přestřelka s Pardubicemi a s dobrým koncem pro kladenské fanoušky. Ale právě takové utkání si všichni diváci přáli. Padalo hodně gólů, akce stíhala akci a hráči z NHL jasně ukázali, že jsou zcela někde jinde. A co víc, diváci se bavili, ať už fandili kladenským nebo pardubickým borcům.

Výluka pokračovala a pokračuje i nyní. Chvílemi jsme údajně byli k dohodě blíže, jindy se zdálo, že je sezóna už tzv. odpískaná. Nyní chybí přibližně tři týdny a pokud se obě strany nedohodnou, sezóna 2012/2013 bude nenávratně ztracena.

Z mého pohledu již ztracena je a i když to mnoho fanoušků NHL neuslyší rádi, byl bych raději, aby se vůbec nezačala. Extraliga má svůj punc, svůj rytmus a začínat takto rychle sezónu v NHL a případně ji prodlužovat, aby se alespoň stačilo odehrát "důstojný" počet zápasů, by podle mého názoru nemělo cenu. Je také otázkou, co je slovo 'důstojný' v tomto kontextu. Byla by to de facto poloviční základní část, která nemusí vůbec vypovídat o kvalitě daného týmu. Trvá, než se týmy sehrají, tím spíše, když v létě proběhlo hodně změn na hráčských postech.

Svůj názor jsem nejednou vyjádřil na facebooku, ale jsou profily, kde toto neradi slyší a čtou, a proto můj názor byl smazán. I přesto je to stále můj 'Úhel pohledu' a budu rád, když se v diskuzi podělíte o ten svůj.