Má Chára skutečně nejtvrdší střelu v historii?

27. 08. 2012, 19:00 » Úhel pohledu - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
To je velice zajímavá otázka, která zřejmě musela napadnout každého fanouška, který si na oficiálním webu NHL.com přečetl žebříček od Johna Kreisera. Novinář, jenž se kolem hokeje a NHL motá přes 35 let, do svého žebříčku zahrnul hokejisty z minulosti i současnosti. A to je vždycky problém, protože objektivně takovou věc neposoudí nikdo na světě.

Chára samozřejmě drží historický rekord v rychlosti střely v NHL. Aktuální hodnota rekordu je 175,1 km/h (108,8 Mph). Jenže to neznamená, že je nejtvrdším střelcem v historii. Co kdyby třeba Al Iafrate (nejlepší výkon 105.2 mph) či Al MacInnis (většinou přes 100 mph = 160 km/h) mohli ve svých nejlepších letech používat kompozitovou hůl, kterou nyní může využívat slovenský obránce? Je dokázáno, že kotouče z kompozitových holí létají rychleji než z dřevěných. Takže sestavit objektivní žebříček je nemožné. Kdo byl lepší Gretzky nebo Lemieux? Také nelze přesně určit, protože hokej se během let vyvíjí a stejně tak se vyvíjí nové technologie a to je jedině dobře.

Chára je nejtvrdším střelcem své doby a jiní hokejisté byli předním zase nejtvrdší střelci jejich doby. Zajímavá bude spíše budoucnost. Těžko říct jestli hokejky ještě projdou nějakou změnou. Lehčí a pružnější už být asi nemůžou, ale možná přijde opět nějaká změna materiálu a třeba se jednoho dne dočkáme dalšího vylepšení Chárova rekordu od někoho jiného.

Žebříček Johna Kreisera - Top 10 hráčů s nejtvrdší střelou v historii:
Chára - rekord
zimbio.com

10. Bernie "Boom Boom" Geoffrion
9. Jacques Lemaire
8. Dennis Hull
7. Sheldon Souray
6. Steven Stamkos
5. Shea Weber
4. Al Iafrate
3. Al MacInnis
2. Bobby Hull
1. Zdeno Chára