Ryan Murray a Alex Galchenyuk podepsali své první kontrakty

25. 07. 2012, 16:00 » Novinky - Autor: Martin Zíta

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Své první smlouvy s týmem NHL mají další dva mladíci, jenž byli vybráni v prvním kole. Columbus se dohodl na tříleté smlouvě s dvojkou draftu Ryanem Murraym a Montreal zase se třetím hráčem poslední loterie talentů Alexem Galchenyukem. Ani u jednoho kontraktu nebyly zveřejněny finanční náležitosti.

Ryan Murray byl na letošním draftu v podstatě jediným reálným konkurentem celkové jedničky Naila Yakupova, ovšem nakonec Edmonton znovu sáhl po ofenzivní síle a nejnadějnější obránce letošního draftu skončil v Columbusu.

Osmnáctiletému Murraymu se předpovídá velká budoucnost a Blue Jackets by se rozhodně hodilo, pokud by tento mladík začal co nejdříve připomínat hráče, se kterým je srovnáván – Scotta Niedermayera. Po odchodu Ricka Nashe totiž Columbus potřebuje novou hvězdu a spasitele.

Zástupce kanadské provincie Saskatchewan nastupoval ve WHL za celek Everett Silvertips, kde ve 168 zápasech zaznamenal 104 body (20+84) a také 51 kladných bodů v hodnocení +/-. Naopak na trestné lavici trávil každou sezonu kolem 35 minut, což je velmi nízké číslo.

Murray má za sebou už i premiéru v kanadské reprezentaci, myšleno mezi dospělými. V jejím dresu se představil na posledním MS a zanechal velmi dobrý dojem. V juniorských výběrech pak patřil ke stálému inventáři (Pokud se o Murray chcete dozvědět více, zamiřte SEM).

Nyní se přesuneme k druhému mladíkovi, který podepsal svůj první kontrakt. Je jím Alex Galchenuyk, jehož osobní stránka života je natolik pestrá, že ji nesmíme vynechat. Galchenyuk se narodil v americkém Wisconsinu běloruskému otci, bývalému hokejistovi, a ruské matce. Ve čtyřech letech se rodina přestěhovala zpět do Evropy, kde postupně vystřídala Německo, Itálii a konečně Rusko, kde se usadila.

Sám Galchenyuk pobyl v Evropě nějakých deset let, poté zamířil dobývat svůj hokejový sen do Kanady. V OHL, v dresu Sarnie se setkal s Nailem Yakupovem a vytvořili jednu z nejnebezpečnějších dvojic ligy.

Na autora 31 branek a 52 asistencí v 68 zápasech předposlední sezony ontarijské juniorky se na draftu dostalo jako na třetího v pořadí, mohlo za to i zranění kolene, které ho nepřipravilo jen o tři zápasy aktuální sezony. Pokud by se mu vyhnulo, nejspíše by promluvil do boje o absolutní jedničku.

Tohoto velmi zajímavého mladíka si vybral Montreal, který s ním podepsal i tříletý kontrakt a Galchenyuk, jenž ovládá tři jazyky (angličtinu, ruštinu a italštinu), se už pomalu začíná zdokonalovat ve francouzštině. Nyní už do značné části musí.