Draft 2012: Malcolm Subban

19. 06. 2012, 20:30 » Úhel pohledu - Autor: Radoslav Vavřina

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Seriál o klíčových prospektech rychle nadcházejícího draftu v Pittsburghu pokračuje brankářským esem. Téměř nikdy se nestane, aby byl gólman draftován na první pozici (v historii to bylo jen třikrát) a v celém prvním kole většínou nejsou vybráni více jak tři, čtyři brankáři. Letošní draft by neměl být žádnou výjimku a my vám nabízíme profil toho brankáře, jehož jméno nejspíš bude figurovat ze všech hráčů na této pozici nejvýše – Malcolma Subbana. Jeho jedinou konkurencí je ruské překvapení Andrei Vasilevski, který sice zaskočil všechny skauty na MS juniorů v Albertě, ale pak na MS do 18 let v Česku nejspíš šokoval svými problémy s motivací. Subban je tedy preferovanou volbou nejen nás, ale také zámořských novinářů.

Osmnáctiletý Malcolm Subban pochází z Rexdale, jednoho z předměstí obrovského Toronta, kde vyrůstal jako člen hokejové rodiny. A to i přesto, že jeho otec přišel do Kanady z Jamajky a jeho matka z Montserratu. Má čtyři sourozence, z nichž nejstarší je již velice známý bek Canadiens, PK Subban. Také jeho mladší bratr Jordan Nolan hraje hokej (společně letos válčili za Belleville Bulls v Ontario Hockey League) a navíc má dvě sestry Natashu a Natassii. Hokej pak hraje také jeho bratranec Marselis, jako obránce v nižší juniorské lize Greater Ontario Junior Hockey League.

Ačkoli by se tak dalo díky jeho bratrství s Pernellem Karlem (zkráceně P. K.) očekávat, Malcolm prý není žádný prostořeký zelenáč, kterého by chtěl v jednom zápase pukem zabít celý tým. Říká, že toho určitě mají hodně společného, ale že P. K. vždy obstaral všechno mluvení i za své sourozence. Navíc pokud se Malcolm dostane do NHL, bude jedním ze dvou černošských brankářů v lize (dalším je Ray Emery), což by z něj mohlo rychle udělat idola mladých Afro-Američanů a dalo by se toho využít k propagaci hokeje mezi severoamerickými menšinami. V tom už se ochotně zapojují tací hráči jako Dustin Byfuglien. Angažování Subbana týmy jako jsou Detroit, Los Angeles nebo St. Louis, kolem nichž se vyskytuje početná afro-americká populace, by bylo zajímavé.

O tom, kdo po Subbanovi skočí, se dá pouze spekulovat. Je totiž jasné, že stejně jako může být vybrán už kolem desátého místa, může na něj dojít až o kolo později. Nejpravděpodobněji bude vybrán kolem pětadvacátého místa, kde hlídkuje hned několik týmů s potřebou draftovat schopného brankáře. Jsou jimi Philadelphia Flyers, Florida Panthers, Boston Bruins a New Jersey Devils.

Letci budou vybírat ze dvacáté pozice, ale kvůli tomu, jakých chyb se čas od času dopouští Ilya Bryzgalov, a kvůli nedostatečnému talentu Sergeie Bobrovského, by se jim hodilo draftovat brankáře, který by mohl za pár let tuto ruskou dvojici nahradit. Navíc i šanci by mohl dostat poměrně brzy, hned po absolvování juniorky.

Florida se zatím spoléhá na to, že se Jacob Markström vyvine v kvalitní jedničku. Každý správný generální manažer (a to Dale Tallon je, vždyť to byl prakticky on, kdo poskládal vítězné Blackhawks) si hlídá zadní vrátka a snaží se neponechat úspěch svého týmu náhodě. Navíc jestli se Malcolm v NHL rozjede stejně rychle jako jeho bratr, s Markströmem by mohl utvořit tandem už zanedlouho.

V Bostonu není o jedničce pro příští sezonu pochyb – bude jí Tuukka Rask. Jenže Tim Thomas to bude mít po návratu z roční dovolené opravdu těžké a jestli se ještě chytí, nebude to na dlouho. Dalším problémem Bruins je nedostatek brankářských prospektů v zásobě. Není jich moc a nemají dostatek kvality na místo v NHL. Dobrého brankáře prostě Boston musí co nevidět draftovat.

New Jersey se přímo samo nabízí díky tomu, že se rozhodlo nepřijít o svůj 1st round draft pick (pokuta za nepovolený kontrakt s Ilyou Kovalchukem) letos, i když je až devětadvacátý. Na 29. pozici by totiž ještě mohl být Subban k dispozici, čehož by pravděpodobně Lou Lamoriello využil. Poté, co nejspíš ujel vlak jménem Corey Schneider, nezbývá Ďáblům než draftovat kvalitního brankáře a nechat ho rok, dva, tři zaučovat u Martina Brodeura. Pro Subbana i pro celé Jersey by to bylo skvělé.

Sám sebe přirovnává Subban k Marca-André Fleuryho, ale skauti v něj vidí spíše nového Careyho Price. Má dobré reflexy a lapačku, pokud ho chcete pokořit, platí na něj dorážky. Dalším problémem může být to, že je brankářem teprve šest let. Každopádně se z něj má stát týmová jednička na několik let.

PERLIČKY

* Stejně jako Ryan Murray, i Malcolm Subban má čtyři sourozence – avšak dva bratry a dvě sestry. Oba jeho bratři hrají rovněž hokej a všichni tři hráli v juniorce za Belleville Bulls. Jejich bratranec Marselis ale bude příští rok hrát nejspíše za London Knights.





Předchozí díly:
Draft 2012: Ryan Murray
Draft 2012: Nail Yakupov