Změny v Calgary odstartoval odchod kouče Suttera

13. 04. 2012, 10:00 » Novinky - Autor: David Mekleš

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Po třech neúspěšných sezónách, kdy se tým s ohnivým céčkem ve znaku nedostal ani jednou do play off, skončil na lavičce Calgary hlavní trenér Brent Sutter, jenž se po vzájemné dohodě s generálním manažerem Jayem Feasterem rozhodl rezignovat na svou funkci. Nutno dodat, že o možném konci Suttera na střídačce Flames se spekulovalo v posledních třech letech nesčetněkrát. Jeho bilance na střídačce kanadského týmu je 118 výher, 90 porážek v normální hrací době a 38 proher po nájezdech nebo prodloužení. Kromě člena ze známé hokejové rodiny skončil také asistent trenéra Dave Lowry, který za Flames dříve hrával a plnil i roli kapitána.

"Brent a já jsme prozkoumali mnoho možností a nakonec jsme zjistili, že nejlepší bude, když ukončíme spolupráci. Nejde o to někoho obvinit z posledních tří nepovedených sezón, ale jak jsme spolu diskutovali, tak jsme se rozhodli, že nastal čas jít vlastní cestou," prohlásil Feaster v tiskovém prohlášení. "Brent je skvělý člověk a vynikající hokejový trenér."

Konec většinou zachmuřeného kouče není až tak velké překvapení, protože Calgary hrálo naposledy v play off v sezóně 2008/09 (hlavním trenérem byl Mike Keenan) a je jasné, že léto v Albertě bude zajímavé. "Něco se musí změnit, protože to, co tady děláme, nefunguje," přiznal pro deník Calgarysun obránce Cory Sarich, který se po sezóně může stát neomezeným volným hráčem.

"Nemám na to odpovědi, ale nemyslím si, že by řešení bylo snadné," krčí rameny na dotaz, co přesně je potřeba změnit. "V létě určitě uvidíte v klubu změny. Zbývá vyřešit hodně otazníků," dodává vítěz Stanley Cupu s Tampou Bay z roku 2004.

V posledních třech sezónách skončili Flames dvakrát na desátém místě v Západní konferenci a letos na deváté pozici. Stojí za připomenutí, že v této sezóně Calgary poosmé v řadě pokořilo hranici 90 bodů, ale jak je vidět, na vyrovnaném Západě už to na úspěch nestačí.

"Jako hráči na sebe bereme plnou odpovědnost," nechal se po konci neúspěšného ročníku slyšet obránce Mark Giordano. "Nikdo tady na nikoho neukazuje prstem. Bereme to jako kolektiv a víme, že jsme za to odpovědní."

"Mysleli jsme, že jsme měli opravdu dobrý tým, který dokáže vyhrávat. Je zklamáním, že se nám to nepovedlo a sami jsme se potopili. Tohle asi bude stát některé kluky práci," dodává Tom Kostopoulos, který stejně jako všichni ostatní očekávají změny, jenž by měly Calgary dostat do play off. Ale jestli to bude za rok nebo za dva? To ukáže až čas a také vyjednávání mezi NHL a hráčskou asociací (NHLPA) o nové kolektivní smlouvě, protože ta stávající vyprší už 15. září...