Druhý zápas finále: Hektická třetí třetina nezměnila dominanci Vegas

06. 06. 2023, 22:00 » Review - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
V noci z pondělí na úterý se odehrálo druhé utkání v rámci finále Stanley Cupu. I tentokrát jsme mohli vidět spoustu gólů, pohledných akcí a samozřejmě i vyhrocenou třetí třetinu, která do šaten poslala i Tkachuka nebo Reinharta.

První třetina se nesla v mnohem tvrdším duchu než v úvodním utkání. Již v 7.minutě si Radko Gudas chtěl najít Ivana Barbasheva a typicky ho tvrdě dohrát. Barbashev si ale nahodil puk a připravil se na náraz jako nikdo jiný před ním. Gudase poslal na led k mantinelu a českému obránci tím ukončil účast v zápase, Gudas totiž do zbytku již nenastoupil. První šarvátka tak byla na světě. Prvního gólového momentu jsme se dočkali asi o 20 vteřin později, po hitu Barbasheva. Vegas hráli přesilovku díky vyloučení Lomberga. Stephenson posunul puk na Marchessaulta, který se z pravého kruhu nemýlil. Důležitou roli sehrála skvělá clona Marka Stonea. Na druhou trefu si fanoušci museli počkat přibližně deset minut. Po přihrávce Barbasheva sice Alecu Martinezovi trvalo, než puk zkrotil, ale pak se trefil přesně nad rameno Bobrovského.

To, že Florida to bude mít náročné potvrdila druhá třetina. Tři minuty po startu si Nicolas Roy vzal puk, z rohu si to zamířil mezi pět hráčů soupeře před bránu a střelou na přední tyč uštědřil třetí ránu Panthers. Čtvrtá branka Vegas ukázala výborné přemýšlení, a hlavně rychlost Marka Stonea. Ten nejprve zlomil hůl v obranném pásmu, na modré čáře ještě dohrával Montoura, ihned zamířil ke střídačce, kde si vyzvednul hokejku a v útočném pásmu pak servíroval Brettu Howdenovi na 4:0. Čtvrtý přesný zásah už donutil Bobrovského kapitulovat a přenechat tak místo Alexi Lyonovi. Zbytek prostřední periody opět ukázal tvrdou stránku finále NHL. Tkachuk si našel Jacka Eichela a svým hitem mu dokonce sundal helmu. Samozřejmě, že následovala další šarvátka, ve které figurovali Pietrangelo, Barbashev, Forsling a kdo jiný než Tkachuk.

Florida se poprvé nadechla po 14 vteřinách závěrečné třetiny. Chybu Martineze mohl potrestat Duclair, jenže na Hilla si nevyšlápnul, jeho spoluhráč – Anton Lundell, i s pomocí odrazu od Aleca Martineze, byl úspěšnější. Veškeré naděje Cats zhasly po další povedené akci Knights. Eichel nejprve ustál souboj v rohu s Joshem Mahurou, a pak vyzval Marchessaulta ke skórování. Ten jeho nabídkou nepohrdl a střelou nad lapačku poprvé překonal Lyona. Na pětigólový rozdíl zvyšovali po úniku Karlsson s Amadiem. William Karlsson nalákal na sebe Montoura i vracejícího se Reinharta a pak po slepu předkládal sedmadvacetiletému křídlu do prázdné brány. Druhá branka hostů padla prakticky vzápětí, Bennettův backhandový pokus si cíl nenašel, dorážka Tkachuka ano. Nejprve se zdálo, že trefil tyčku, protože Brandon Montour už se napřahoval ke střele, nicméně rozhodčí všechny ujistili, že branka skutečně padla. Začátek vyhroceného konce přišel s nadějnou příležitostí Tkachuka, kdy na brankové čáře museli hasit situaci Theodore spolu s Hillem. Po skrumáži byl vyloučen Matthew Tkachuk. Další tresty si vysloužili domácí Kolesar a hostující Fitzgerald, za potyčku u střídaček. Nastoleným trendem se řídil i Anthony Duclair, který krosčekem sestřelil Barbasheva, jako bonus k tomu dostal samozřejmě trest do konce utkání. Eric Staal byl mezitím poslán do sprch za napadení rozhodčího. Bojiště proměnil zpět na kluziště Brett Howden, ten z mezikruží přesně trefil do mezery mezi betony Lyona a stanovil tak konečné skóre – 7:2. Asi 50 vteřin po posledním gólů se do sprch pakoval Nick Cousins se Zachem Whitecloudem. Poslední větší skrumáž přišla 8 vteřin do konce. Do ní se zapojili z domácí strany Smith a Howden, Floridskou stranu reprezentoval Reinhart. Tím podtrhli velice akční 3. třetinu, která nám nabídla hned 108 trestných minut, z toho bylo 10 trestů do konce zápasu.

Hvězda utkání dle NHLPortal.cz: Jonathan Marchessault

Statistické review zápasu najdete ZDE