Ullmark rozšířil klub skórujících brankářů, získá Vezina Trophy?

27. 02. 2023, 18:00 » Úhel pohledu - Autor: Tomáš Novotný

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Brodeur, Hextall, Smith nebo Rinne. K nim přibude jméno Linus Ullmark. Jedná se totiž o gólmany, kteří dokázali skórovat v zápase NHL. Ke zmíněné čtveřici nutno dopsat i Nabokova, Osgooda a Theodora. Osm brankářů, devět branek, Hextall to totiž stihnul dvakrát.

Ullmark se tak stal devátým jménem a prvním brankářem od Rinneho, který vzal kotouč a přes celé hřiště jej poslal do odkryté soupeřovy klece. Ukázalo se nejen to, že má výbornou práci s holí, ale především jsme mohli vidět, že Boston je v takové pohodě, že ten gól vstřelí každý.

Ullmark tuto sezónu dominuje. Ve 37 zápasech zapsal třicet výher, inkasoval 67 branek. Průměr gólu na zápas si drží na čísle 1.86. A v procentuální úspěšnosti zákroků je na 93,8 %. K tomu všemu prohrál jen čtyři zápasy po řádné hrací době. V duu s Jeremym Swaymanem utvořili zeď za zády hráčů Bruins.

Mimochodem, Ullmark je první ve vítězných zápasech, průměru na zápas i procentuální úspěšnosti. No a samozřejmě vede tabulku střelců mezi maskovanými muži. Aby se stal celkovým lídrem mezi gólmany, musel by zapsat ještě dva kanadské body, aby se dostal na čelo. S jedním kanadským bodem by dohnal šestici gólmanů, která si připsala po dvou asistencích v této sezóně. Mimo jiné i Vítek Vaněček a Petr Mrázek.

Ullmark svým výkonem jen podtrhl to, jakým způsobem letos Medvědi hrají. O 9 bodů vedou celou ligu, prohráli osm duelů po šedesáti minutách a stále přibývají hlasy, že by Boston mohl atakovat rekordních 62 výher. Na toto číslo se dostala jen Tampa před čtyřmi lety a Detroit, který má také nejlepší rekord v historii ligy. Dá se jen namítnout, že se to Red Wings povedlo v době remízových zápasů. I o absolutním rekordu se v souvislosti s Bostonem mluví.

Linus dominuje v brankářských číslech a experty po celém světě nenapadá jiné jméno, které by si zasloužilo Vezina Trophy více, než je právě rodák ze švédského Lungviku. Ve výhrách jsou za ním Vasilevski nebo Vaněček, ale o žádném z nich se nedá mluvit tak dominantně, jako o Ullmarkovi, který vede statistiky navzdory tomu, že se se svým kolegou, dalo by se říct i bratrem, střídá.

Díky skvělému vývoji sezóny a doznívající generaci v čele s Bergeronem a Krejčím, se mluví o ataku na Stanley Cup. Tak dominantní tým liga dlouho nepamatuje a právě letošní sezóna by se v Bostonu měla změnit na vítěznou. Je jasné, že se blíží konec kariér Davida Krejčího, Bergerona, ale i třeba Brada Marchanda. Rebuild je nevyhnutelný, a tudíž to chce vedení Bruins stihnout co nejrychleji.

Autor: Tomáš Novotný