Preview: 26. Ottawa Senators

05. 09. 2022, 17:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Ottawa se promyšlenými letními nákupy dostala do pozice černého koně Atlantické divize a hodlá se podívat do play off.

Od posledního velkého úspěchu Senators uteklo již pět let. Od té doby Ottawa prošla velkou proměnou a díky horším časům získala řadu mladých nadějných hráčů. Letní změny, které provedl generální manažer Pierre Dorion navíc dávají fanouškům klubu z hlavního města Kanady naději na důstojnou sezonu 2022–23.

Statistiky poslední sezony


#TEAMGPWLOTLPTSGF:GASOHOMEAWAY
26.OTT Ottawa Senators823342773227:2663-215-22-418-20-3

GP- Počet odehraných zápasů, W- Výhry, L- Prohry, OTL- Prohry v prodloužení, PTS- Body, GF :GA- Poměr vstřelených gólů k inkasovaným gólům, SO- Bilance při nájezdech, HOME- Bilance doma, AWAY- Bilance venku

UPLYNULÁ SEZONA

V posledním ročníku se Ottawa opět potácela na dně ligové tabulky, vše ale bylo v rámci procesu vývoje mladých pušek. Hráči budoucnosti jako Brady Tkachuk, Tim Stutzle či Drake Batherson si vytvořili svá osobní maxima v počtu bodů a dohromady nastříleli 69 gólů. Dařilo se i Joshi Norrisovi, který se blýskl 35 brankami a 20 asistencemi. Černo–červeným se ale moc nedařilo směrem dozadu, přičemž především brankoviště v čele s Antonem Fosbergem a Mattem Murram trpělo. Ani jednomu z nich se nedařilo a sázka na kvantitu, kdy se v brankovišti Sens vystřídali čtyři maskovaní muži, také nepomohla.

PŘÍCHODY A ODCHODY

HLAVNÍ PŘÍCHODYHLAVNÍ ODCHODY
Alex DeBrincatConnor Brown
Claude GirouxColin White
Cam TalbotMatt Murray
Tyler Ennis
Filip Gustavsson
Michael Del Zotto


Senators posílili hlavně útok příchody velkých jmen v podobě Alexe DeBrincata a Claudea Girouxe. První jmenovaný přišel z Chicaga za poměrně nízkou protihodnotu – celkové 7. a 35. volby v draftu 2022 a 3. kolo 2024. DeBrincat je především elitní střelec, který v posledním ročníku vyrovnal své maximum v počtu gólů nasázených do soupeřovi brány (41). Umí ale i skvěle rozehrát, což dokazuje jeho 37 asistencí z poslední základní části. Giroux není takový snajper, zato do nezkušeného týmu přináší vůdcovství a více než 1000 zápasů v nohách, především v barvách Philadelphie. V poslední sezoně nasbíral slušných 65 bodů. Do brány poté jako nová jednička přináší Cam Talbot, který v Minnesotě rozhodně nezklamal.

Po dalším promarněném ročníku se s týmem rozloučil Matt Murray, který jde hledat štěstí k rivalovi do Toronta. V létě byl poté vyměněn Connor Brown, jenž si připsal 39 bodů. Nově bude hájit dres Washingtonu. Colin White naskočil v ročníku 2021–22 do pouhých 24 utkání a klub s ním nadále nepočítal. Bývalá volba z prvního kola draftu se tak stěhuje na dálný jih a pokusí se o úspěch s Floridou.

SEZONA 2022-23

Někteří tvrdí, že se Sens mohou kvalitativně rovnat Bostonu. V našlapané Atlantické divizi ale budou mít s postupem do play off velmi těžkou práci. Ottawa bude spoléhat především na útočnou sílu svých prvních dvou řad. Otázkou zůstávají výkony Cama Talbota. Dokáže napravit tristní defenzivní práci z minulého roku? Pro Senators bude sezona 2022–23 spíše ve znamení postupného vzestupu mladíků v čele s Timem Stutzlem než frontálním útokem na Stanley Cup, na nějž mají černo–červení ve své sestavě stále příliš mezer.

PŘEDPOKLADANÁ SESTAVA

ÚTOK

Brady Tkachuk – Josh Norris – Drake Batherson

Alex DeBrincat – Tim Stutzle – Claude Giroux

Alex Formenton – Shane Pinto – Mathieu Joseph

Parker Kelly – Dylan Gambrell – Austin Watson

OBRANA

Thomas Chabot – Travis Hamonic

Erik Brannstrom – Artem Zub

Jake Sanderson – Nikita Zaitsev

PRVNÍ PŘESILOVKOVÉ KOMANDO

Brady Tkachuk – Josh Norris – Drake Batherson – Alex DeBrincat – Thomas Chabot

BRANKÁŘI

Cam Talbot – Anton Forsberg

ZASLOUŽÍ SI POZORNOST

Dvaadvacetiletý Alex Formenton patří k největším nadějím Senators. V minulé sezoně se konečně napevno usadil v sestavě a za 79 zápasů nasbíral slušných 32 bodů (18+14). Nyní nastal čas posunou svou hru ještě o úroveň výš. Bude mít od koho se učit a může se stát pomyslnou druhou mízou za elitní šesticí. Formenton ale také umí přitvrdit hru. Rozdal 101 hitů a třikrát shodil rukavice. Přesto by měl do další sezony snížit počet trestných minut (79).

TIP NA UMÍSTĚNÍ

Nízké příčky v rámci konference patří jiným. Senators přesto budou mít velmi těžký úděl s postupem do vyřazovací části. Tipujeme desáté až dvanácté místo v konferenci.