Preview série 2021/22: Edmonton Oilers - Los Angeles Kings

30. 04. 2022, 17:00 » Preview - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Když se v roce 1989 střetli Edmonton Oilers a Los Angeles Kings, byl napsán jeden z nejlegendárnějších příběhů historie NHL. Oilers, ač favorité, ztratili vedení 3:1 na zápasy a Wayne Gretzky dovedl outsidera k dokonalému obratu proti svému bývalému celku. I letos Edmonton vstupuje do play off proti Los Angeles jako favorit vedený vítězem kanadského bodování Connorem McDavidem a střelcem Leonem Draisaitlem. Kings ale představují mix zkušeného jádra a mladé dravosti. Dokáží letos favorita překvapit podobně jako před 33 lety?

TVÁŘÍ V TVÁŘ

EDMSTATISTIKALAK
3,49Průměr vstřelených branek2,87
3,07Průměr inkasovaných branek2,83
26,07%Přesilové hry16,13%
79,20%Oslabení76,65%
51,34%Vhazování52,19%


PĚT VĚCÍ, KTERÉ SE VYPLATÍ SLEDOVAT

EDM V jakém světle se předvede spolupráce 97+29?

V minulé, v mnoha ohledech zvláštní, sezoně zářilo duo McDavid–Draisaitl podobně jako letos. Když ale došlo na tuhé boje v play off, dokázal ho Winnipeg strategicky naprosto vymazat a Oilers byli bez svých hvězdných útočníků bezzubí. Jak se předvedou oba centři v letošních vyřazovacích bojích?

LAK Poradí si obrana i bez Doughtyho?

Drew Doughty absolvoval operaci zápěstí a v letošní sezoně si nezahraje. Taková zpráva přišla před necelým měsícem z tábora Králů. Lídrem zadních řad se tak stal zkušený harcovník Alexander Edler. I přes tuto ztrátu patří Kings k nejlépe bránícím celkům soutěže a na svůj defenzivní val by měli spoléhat i v nadstavbové části. Ta má ale úplně jiný náboj než dlouhodobý maraton. Dokáží si svěřenci kouče Todda MacLellana udržet skvělá čísla?

EDMLAK Přesilovky jako zbraň Oilers? Možná.

Početní výhody. V těch v posledních letech Edmonton vládne. Elitní pětka Hyman, Nugent-Hopkins, Draisaitl, McDavid a Barrie dokázala využít skvělých 26 % příležitostí a v tomto směru jim patřila čtvrtá příčka v rámci ligového pelotonu. Jenomže tato čísla rozhodně neplatí proti Kings. V letošním ročníku se oba soupeři střetli čtyřikrát a Oilers nevyužili ani jednu z deseti příležitostí, které jim svou nedisciplinovaností černo-bílí nabídli. Naopak. Kings dokázali vstřelit v této herní situaci branku. Celek z Alberty musí v tomto směru své výkony zlepšit.

EDM Veterán Smith ve formě

V posledním měsíci základní části nebylo v NHL lepšího gólmana než čtyřicátníka Mikea Smithe. Zkušený gólman nyní vstupuje do dalšího turnaje o pohár Lorda Stanleyho. Loňská blamáž s Winnipegem rozhodně nejde na jeho vrub. Přestože udělal velkou chybu a věnoval Jets branku, držel naděje Olejářů až do hořkého konce. Bude letošní konec sladký? Pokud si Smith přenese formu ze závěru základní části, mají oranžovo-modří velkou šanci. Otázkou poté zůstává, jak by se v případě potřeby předvedla dvojka v podobě Mikko Koskinena, která podává nestabilní výkony.

LAK Jak se bude dařit Kopitarovi?

Anže Kopitar dlouhodobě patří k nejlepším hráčům soutěže a s Kings vyhrál dva Stanley Cupy (2012 a 2014). Slovinský centr dokáže hrát na obou koncích kluziště a krom letošního vítězství v týmovém bodování každoročně patří k favoritům na zisk Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka. Play off hrál ale naposledy před čtyřmi lety a jeho tým byl vyřazen v nejkratším možném času. Má ještě ve 34 letech dostatek energie táhnou tým za velkým úspěchem?

SKRYTÉ ESO V RUKÁVU

EDM Evander Kane

Evander Kane
EVANDER KANE EDM
Levé křídlo
Základní část 2021/22
GP: 43 | G: 22 | A: 17 | Body: 39
Střely: 152 | +/-: 25
Nepoučitelný problematista. S takovou nálepkou přicházel v průběhu sezony Evander Kane po kontroverzním podpisu do Edmontonu. Zatím se však zdá, že se riskantní krok generálnímu manažerovi Hollandovi vyplatil. Kane sbíral téměř bod na utkání a za 43 duelů nasázel do sítí soupeřů 22 branek. I na něj si musí defenziva Kings dát pozor, což s dvojicí McDavid–Draisaitl může být problém.

LAK Phillip Danault

Phillip Danault
PHILLIP DANAULT LAK
Levé křídlo
Základní část 2021/22
GP: 79 | G: 27 | A: 24 | Body: 51
Střely: 194 | +/-: 14
Danault se minulý rok podíval s Canadiens až do finále play off. Má podobný styl jako Kopitar – platí především za defenzivně laděného středního útočníka. Letos ale také dokázal nasázet 27 gólů a v tabulce pravdy měl velmi slušných +14. Právě on by mohl být tím rozhodujícím mužem, který může přiklonit hvězdy na stranu Kings.


VÝROKY OD LEDU

„Je důvod proč má takovou reputaci. Dokáže rozhodovat důležité momenty a vést tým na obou stranách kluziště.“ – kouč Oilers Jay Woodcraft o Connoru McDavidovi.

„Někdy hraje skvěle, jindy spíše průměrně. Pokud se ale bavíme o dubnu, rozhodně platí první situace.“ – lodivod Kings Todd McLellan o Trevoru Mooreovi, který pravidelně střílí branky v oslabení.

ROZPIS ZÁPASŮ

TIPY REDAKCE
JMÉNO REDAKTORAEDMVSLAK
Tomáš David4:2
Michal HollerX:X
Tomáš Zahorák4:3