Boje o play off na divokém západu vrcholí. Kdo si zahraje o pohár?

19. 04. 2022, 19:20 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zatímco ve Východní konferenci je boj o play off již řadu týdnů ukončený, v té Západní už tak jednoznačná postupová osmička není. Necelé dva týdny před startem vyřazovacích bojů mají jistotu účasti pouze čtyři celky – Colorado, St. Louis, Minnesota a Calgary. O ostatní postupové příčky bojuje dalších šest celků. Dva z nich tak zůstanou těsně před branami bojů o pohár Lorda Stanleyho. Jak si každý z táborů aktuálně vede?

EDM Edmonton Oilers (44-26-6 94 bodů, 2. místo v Tichomořské divizi)

Oilers po krizi, která stále místo kouče Tippetta, pookřáli a dokázali se opět bezpečně vrátit na postupová místa. Jejich kvalifikace by již měla být pouze formalita. Nyní budou hrát o udržení domácí výhody pro první kolo play off. Teoreticky ještě mohou přeskočit svého největšího rivala z Calgary na prvním místě divize, zde je ale pravděpodobnost již pouze matematická.

Pravděpodobnost postupu: 99,93 %

LAK Los Angeles Kings (40-27-10 90 bodů, 3. místo v Tichomořské divizi)

Los Angeles sice okupuje třetí příčku v divizi, bude ale muset ještě přidat nějaké vítězství, jelikož náskok tří bodů nad Vegas není s pěti zbývajícími zápasy zárukou úspěchu. Kings by se v případě postupu podívali do vyřazovací části poprvé od ročníku 2017-18.

Pravděpodobnost postupu: 85,3 %

NSH Nashville Predators (43-28-5 91 bodů, 1. divoká karta)

Nashville už horkotěžko dožene Minnesotu na třetí příčce divize. Pokud ale přidá ještě jedno či dvě vítězství, play off by ho minout nemělo. V první kole tak naraz na jednoho z vítězů Calgary/Colorado. Preds hrají v posledních zápasech lehce nadprůměrně, o svou pozici by se tedy strachovat neměli.

Pravděpodobnost postupu: 90,1 %

DAL Dallas Stars (43-28-5 91 bodů, 2. divoká karta)

Stars mají na chlup stejnou bilanci jako Predators a drží poslední postupové místo. Na Golden Knights ale mají náskok čtyř bodů nebo-li dvou výher. Navíc mají utkání k dobru a z posledních deseti utkání nebrali body pouze ve třech.

Pravděpodobnost postupu: 93,4 %

VGK Vegas Golden Knights (41-31-5 87 bodů, 9. místo v konferenci)

Jeden z předsezonních favoritů, který navíc získal Jacka Eichela, skomírá a pokud bude chtít odvrátit první nezdar v historii klubu, bude muset tým kapitána Stonea zabrat a vyhrát zbylá utkání. Zároveň budou muset ve Vegas doufat, že některý ze soupeřů nad nimi klopýtne. Klíčové by mohlo být utkání proti Dallasu, které se hraje za týden.

Pravděpodobnost postupu: 19,8 %

VAN Vancouver Canucks (38-28-10 86 bodů, 10. místo v konferenci)

Poslední tým, který má ještě šanci proklouznout do elitní osmičky a nemuset jet na dovolenou už na začátku května. Vancouver drží své naděje díky aktuální sérii šesti vítezství, která ho dokázala ještě udržet ve hře. Canucks navíc mají o odehrané jedno utkání méně a v případě další výhry se mohou přiblížit Kings na rozdíl dvou bodů. A právě s nimi odehrají jeden ze zbývajících šesti zápasů.

Pravděpodobnost postupu: 11,6 %

Kdo se nakonec bude radovat? A komu zbydou oči pouze pro pláč? Na to dostaneme odpověď v následujících dnech.