Panthers zažívají skvělý vstup do sezony. Čím to je?

06. 02. 2021, 15:00 » Analýzy - Autor: Tomáš David

NHLportal.cz
(zdroj: NHLportal.cz)
Zazněla siréna ohlašující konec zápasu a hráči se zlatou hlavou pantera opět vítězně zvedali ruce nad hlavu. Florida si dnes proti Nashvillu připsala další výhru a celkově si zlepšila letošní bilanci na 6-0-2. Tím zůstává jediným týmem ligy, který letos ještě nepoznal hořkou příchuť porážky v základní hrací době. Co se u Panthers změnilo? Proč jsou najednou na vrcholu a prohánějí rivala z Tampy v souboji o čelo divize?

FLA Posily zatím září

prvním důvodem zlepšení jsou posily. V okurkové sezoně přišli hráči jako Patric Hornqvist, Radko Gudas či Carter Verhaeghe. Žádná hvězdná jména na úrovni Barkova či Huberdeaua. O to větší bojovníci, kteří nedají ani centimetr ledu soupeři zadarmo. Hornqvistovi a Verhaeghemu se navíc na začátku ročníku daří a druhý jmenovaný je se šesti přesnými zásahy dokonce nejlepším střelcem celku z Miami. Trenér Quenneville ho dal do první řady s Anthony Duclairem (dalším předsezonním příchozím) a kapitánem Barkovem. Tato spolupráce zatím funguje na jedničku.

FLA Tahouni táhnou

Přestože každý tým potřebuje bojovníky ledu, hvězdní tahouni jsou nedílnou součástí úspěchu. Florida má dva – Jonathana Huberdeaua a Aleksandera Barkova. Ti už několik let potvrzují, že patří k nejlepším dvojicím v NHL. Nejinak je tomu i letos. Oba sbírají přes bod na utkání a společně s novými tvářemi vystřelili Panthers mezi nejlépe skórující týmy s průměrem 3,5 vstřeleného gólu na utkání. V rámci přesilovek jsou dokonce čtvrtým nejúdernějším celkem s 36% úspěšností.

FLA Nečekaný hrdina v brankovišti

Cats se zlepšili především v obranné hře. Na první pohled by se mohlo jednat o zlepšení ze strany Sergeie Bobrovskyho, ten se ale trápí ještě více než před rokem a brankoviště si letos začal rozdělovat napůl s Chrisem Driedgerem. Šestadvacetiletý gólman dominoval v brankovišti i minulý rok, když si za 12 utkání připsal úspěšnost zákroků přes 93 %. Letos má ještě lepší čísla (94,2 %) a právě on by mohl po Bobsovi převzít prostor mezi třemi tyčemi natrvalo.

Panthers se tedy dokázali zlepšit v útoku i obraně a zkrácený ročník začali ve velkém stylu. Dokáží udržet nastolený trend a proklouznou do play off?